100 Physics Questions and Answers for Jkssb exam www.jkjobsalert.in

General Science is a very important part of various Exams like  RRB

NTPC,JKSSB, RRB Group D, RRB JE, etc. In this section, basic questions on various



sections of General Science syllabus like Physics, Chemistry, Biology are asked.
100 Physics Questions and Answers
ALL MATERIAL WILL BE AVAILABLE IN PDF VERY SOON

you would be able to answer majority of the Questions to be asked in the General Science

All the best for your Preparations and Happy Learning
Best of luck for jkssb exams.
Physics


Q1) Blades of a windmill possess ________, hence they are turned by a fast wind.


Ans -: Potential Energy


Q2) A dark-skinned man experiences ______, as compared to a fair skinned man.


Ans -: Less heat & Less cold


Q3) What device is used to break/complete an electronic circuit?


Ans -: Switch


Q4) What is the temperature at which both the Fahrenheit and the centigrade scales have the


same value?


Ans -: -40°


Q5) Acceleration acts always in the direction of the ______.


Ans -: Net force


Q6) The principle used in working of an atom bomb is ______.


Ans -: Nuclear Fission


Q7) What is the unit used to measure the depth of sea?


Ans -: Fathom


Q8) Astigmatism can be corrected by ______.


Ans -: Cylindrical lenses


Q9) Lambert’s Law is related to ______.


Ans -: Illumination


Q10) In a Battery, which energy is converted into Electrical energy?


Ans -: Chemical Energy


300 General Science Questions Free Railways e-book



Q11) The longitudinal mechanical waves of less than 20Hz are called _____.


Ans -: Infrasonic


Q12) Distance of stars are measured in ________?


Ans -: Light Years


Q13) Albert Einstein was awarded the Noble prize for ______.


Ans -: Photoelectric Effect


Q14) Electric Motor converts the Electric energy into _____.


Ans -: Electric energy to Mechanical energy


Q15) Robert Koch has invented the ______.


Ans -: Electron microscope


Q16) Force of attraction between the molecules of different substances is called ______.


Ans -: Adhesive Force


Q17) Electrons in Good conductors are ______.


Ans -: loosely bound


Q18) One barrel of oil = _______ litres. (approximately)


Ans -: 159


Q19) If a bar magnet is cut length wise into 3 parts, what will the total number of poles be?


Ans -: 6


Q20) If the body is hollow, then its centre of gravity lies?


Ans -: Outside the material


300 General Science Questions Free Railways e-book



Q21) If the temperature inside a room is increased, the relative humidity will ________.


Ans -: Decrease


Q22) In summer, the mirages are seen due to the phenomenon of ______.


Ans -: Total Internal Reflection


Q23) In the visible spectrum which colour has the longest wavelength?


Ans -: Red


Q24) In which medium sound travels faster?


Ans -: Solid


Q25) Insects can move on the surface of water without sinking due to ______.


Ans -: Surface tension of water


Q26) The Laws of Electrolysis were proposed by –


Ans -: M Faraday


Q27) Light travels in a ______.


Ans -: Straight line


Q28) What is used as a cooling agent in most of the world’s commercial nuclear power plants?


Ans -: Water


Q29) Nature of sound wave is ________?


Ans -: Longitudinal


Q30) 1 fermi unit is equal to –


Ans -: 10⁻¹⁵m








300 General Science Questions Free Railways e-book



Q31) How many basic S.I. units are there?


Ans -: Seven


Q32) What is the principle on which a transformer works?


Ans -: Mutual Induction


Q33) The distance between Earth and Sun is termed as –


Ans -: 1 Astronomical unit


Q34) Potential energy of your body is minimum when you ______.


Ans -: Lie down on ground


Q35) What is the freezing point (temperature) of Pure water?


Ans -: 32 F


Q36) What is the unit of measurement of an Angle?


Ans -: Radian


Q37) Radio waves of constant amplitude can be generated with an ______.


Ans -: Oscillator


Q38) Hooke’s law is related to


Ans -: Elasticity


Q39) Sudden fall in barometer is indication of ______.


Ans -: Storm


Q40) Water moving up a straw is an example of ________.


Ans -: Capillary Action


300 General Science Questions Free Railways e-book



Q41) The blue colour of the clear sky is due to ______.


Ans -: Dispersion of Light


Q42) What is a magnetic field’s direction within a magnet?


Ans -: From South to North


Q43) The experiment demonstrating the existence of electromagnetic wave was first conducted by


Ans -: Heinrich Hertz


Q44) The filament string in an electric bulb is made of which metal?


Ans -: Tungsten


Q45) Drag is the ________ force exerted by fluids.


Ans -: Friction


Q46) The hydraulic brake used in automobiles is a direct application of ______.


Ans -: Pascal’s Law


Q47) The image formed by convex lens in a simple microscope is ______.


Ans -: Virtual & Erect


Q48) What kind of mirror is used in motor vehicles near the driver’s seat?


Ans -: Convex Mirror


Q49) ________ & ________ are present in the nucleus of an atom.


Ans -: Neutrons and protons


Q50) The size of atomic nucleus is of the order of ______.


Ans -: 10⁻¹⁵ m








300 General Science Questions Free Railways e-book



Q51) From the moon’s surface, Astronauts see a Black Sky. This is because of ______.


Ans -: Absence of Atmosphere on Moon


Q52) The specific resistance of a wire varies with its ______.


Ans -: Material


Q53) The speed of light will be decreased with the rise in the temperature of the medium. True or


False.


Ans -: False. (It remains unchanged)


Q54) Which is the strongest force in the nature?


Ans -: Nuclear Force


Q55) Which device is used to measure the temperature of the sun?


Ans -: Pyrometer


Q56) Which phenomenon occurs when light passes from a denser to rarer medium?


Ans -: Total Internal reflection


Q57) Which substances do not allow flow of charge through them?


Ans -: Insulators


Q58) The value of which quantity remains same in all system of units?


Ans -: Specific Gravity


Q59) What is the speed of sound in air?


Ans -: 332m/sec


Q60) The working of the quartz crystal in the watch is based on which effect?


Ans -: Piezoelectric Effect


300 General Science Questions Free Railways e-book



Q61) Permanent magnets are made of _______.


Ans -: Steel


Q62) During a fog, the visibility is reduced. This is because of which phenomenon?


Ans -: Scattering of light


Q63) Weightlessness experienced in a spaceship is due to ______.


Ans -: Absence of Gravity


Q64) Which device is used to find submerged objects?


Ans -: SONAR


Q65) What converts the alternating current into direct current?


Ans -: Rectifier


Q66) Which element is used as a moderator in nuclear reactors?


Ans -: Graphite


Q67) Which device converts light energy into electric energy?


Ans -: Photoelectric cell


Q68) The unit of power of lens is called ______.


Ans -: Dioptre


Q69) What is the unit of Radioactivity?


Ans -: Curie


Q70) An object has to attain the velocity of _________ to escape from earth’s atmosphere?


Ans -: 11.2 km/sec


300 General Science Questions Free Railways e-book



Q71) What is the measuring unit of length of light waves?


Ans -: Angstrom


Q72) A short duration wave is known as –


Ans -: Pulse


Q73) When did Einstein propose that matter can be converted into energy?


Ans -: 1905


Q74) What is the SI unit of luminous intensity?


Ans -: Candela


Q75) What is the unit of magnetic flux?


Ans -: Maxwell


Q76) What is the unit of specific resistance?


Ans -: Ohm-metre


Q77) The wavelength of visible spectrum ranges from ________.


Ans -: 390-700 nanometres


Q78) A Washing machine works on the principle of –


Ans -: Centrifugation


Q79) When a ball is thrown upward, what happens to its Acceleration?


Ans -: It remains Constant


Q80) Magnifying glass is made of which type of lens?


Ans -: Convex lens


300 General Science Questions Free Railways e-book



Q81) What colour will a red glass appear if it is heated in dark room?


Ans -: Green


Q82) What happens to the surface tension of the water when a detergent is added to it?


Ans -: Decreases


Q83) The value of ‘g’ (acceleration due to gravity) is maximum at ________?


Ans -: at poles


Q84) Which instrument is used to measure altitudes in aircrafts?


Ans -: Altimeter


Q85) Which instrument is used to measure change in volume of substances ?


Ans -: Dilatometer


Q86) Which instrument is used to measure depth of ocean ?


Ans -: Fathometer


Q87) The power of electric circuit is measured with a ________.


Ans -: Wattmeter


Q88) Which instrument is used to measure the scattering of light by particles suspended in a liquid


?


Ans -: Nephelometer


Q89) Which is more elastic – Steel or Rubber?


Ans -: Steel


Q90) Which is the only natural magnet?


Ans -: Magnetite


300 General Science Questions Free Railways e-book



Q91) What Principle is used in the designing of ships and submarines?


Ans -: Archimedes Principle


Q92) Nuclear Fissions are initiated by ________.


Ans -: Neutrons


Q93) The wire in an electric heater is made up of _________.


Ans -: Nichrome


Q94) During Sonography which types of Waves are used?


Ans -: Ultrasonic waves


Q95) Diode Bulb was discovered by ________.


Ans -: Sir J. S. Fleming


Q96) Who gave the first experimental value of G?


Ans -: Cavendish


Q97) Who had showed that the electric and magnetic waves are equal in vacuum?


Ans -: James Clerk Maxwell


Q98) What is the escape velocity of Moon?


Ans -: 2.38 Km/s


Q99) Why does a liquid drop tend to assume a spherical shape?


Ans -: To minimize surface tension


Q100) Resistance of a Conductor is inversely proportional to it’s _________.


Ans -: Cross Sectional Area







Post a comment

0 Comments