100 Chemistry Questions and Answers jkssb exam www.jkjobsalert.in


In this section, basic questions on various sections of General Science syllabus like Physics, Chemistry, Biology are asked.

100 Chemistry Questions and Answers

Chemistry
Q1) What is used in nuclear reactor as a moderator. It is also known as Heavy Water?
Ans -: Deuterium Oxide (D2O)
Q2) Which Metal is in liquid state at room temperature?
Ans -: Gallium
Q3) _________ elements are non-metal.
Ans -: Electro-negative
Q4) What is known as Artificial Silk.
Ans -: Rayon
Q5) Nitrous Oxide (N2O) is also known as –
Ans -: Laughing Gas
Q6) Which compound is used to prepare water proof clothes?
Ans -: Calcium hydride
Q7) Which Nobel Gas is also known as ‘Stranger Gas’?
Ans -: Xenon
Q8) Which Acid is know as ‘Oil of Vitriol’?
Ans -: Sulphuric acid
Q9) For making of parachute, which polymeric substance used?
Ans -: Viscose
Q10) Acid rain is caused when the air is polluted by ____________ Gases.
Ans -: Nitrous Oxide & Sulphur dioxide
300 General Science Questions Free Railways e-book
Q11) All noble gases are ________ & ________.
Ans -: Colourless and Odourless
Q12) ________ is used as a Water Purifier.
Ans -: Alum
Q13) Aluminium is extracted from which ore?
Ans -: Bauxite
Q14) The ________ Process is used to synthesized Ammonia (NH3)?
Ans -: Haber’s Process
Q15) Which compound/acid commonly known as Aspirin?
Ans -: Acetylsalicylic Acid
Q16) _______ gas used to fill Balloons.
Ans -: Helium
Q17) ________ is also known as Baryta Water?
Ans -: Barium Hydroxide
Q18) Best sources for Vitamin D are –
Ans -: Sunlight & Fish liver
Q19) Which gas is the chief component of Bio-gas?
Ans -: Methane
Q20) _______ is the purest form of Carbon found in Nature.
Ans -: Diamond
300 General Science Questions Free Railways e-book
Q21) The Chemical name of ‘Washing Soda’ is –
Ans -: Sodium Carbonate
Q22) What is the Chemical name of Chromic Acid?
Ans -: Chromium trioxide
Q23) Chemical name of Picric Acid is –
Ans -: Tri Nitro Phenol
Q24) In Photography, which chemical used as a fixer.
Ans -: Sodium thiosulphate
Q25) What are used to control the chain reaction in a nuclear reactor?
Ans -: Cadmium rods
Q26) In sunlight, Chloroform is converted into ___________, a poisonous gas.
Ans -: Phosgene
Q27) Which Vitamin contains Cobalt?
Ans -: Vitamin B12
Q28) _______ is one of the most common preservatives used in food processing industry?
Ans -: Benzoic Acid
Q29) Which compounds are responsible for permanent hardness of water?
Ans -: Sulphates and Chlorides of Calcium and Magnesium
Q30) The temporary hardness of water is caused of because of which compounds?
Ans -: Bicarbonates of Calcium and Magnesium
300 General Science Questions Free Railways e-book
Q31) Copper is extracted from which ore?
Ans -: Copper Pyrite
Q32) When there is ___________, Dead organisms are transformed into petroleum and natural
gas.
Ans -: Absence of air
Q33) Deuterium is ______ of Hydrogen.
Ans -: Isotope
Q34) the weight of iron is ________, when it is undergoing the process of ‘rusting’.
Ans -: Increases
Q35) Efficiency of the catalyst depends on its –
Ans -: Molecular State
Q36) Egg shell is made up of ________.
Ans -: Calcium Carbonate
Q37) Which Vitamins are Fat Soluble?
Ans -: A, D, E & K
Q38) Which was the First organic compound synthesized in a lab and it was done by whom?
Ans -: Urea by Friedrich Wöhler
Q39) Fuse wire is made up of ________.
Ans -: Lead and Tin
Q40) _______ is used to coat Galvanised Iron.
Ans -: Zinc
300 General Science Questions Free Railways e-book
Q41. Which Gases are used by sea divers for under water breathing?
Ans -: Oxygen & Helium
Q42. _______ & _______ gases are helpful for ripening of raw fruits.
Ans -: Ethylene & Acetylene
Q43. The _________ found in an ore is known as Gangue.
Ans -: Impurities
Q44. Iron is extracted from which ore?
Ans -: Hematite
Q45. Kerosene is a mixture of _______.
Ans -: Aliphatic hydrocarbons
Q46. Which Element is used for making of Lead pencil.
Ans -: Graphite
Q47. The lightest metal is _________.
Ans -: Lithium
Q48. _______ is the main ore of Mercury.
Ans -: Cinnabar
Q49. Which Metal is found in the highest proportion in earth’s crust?
Ans -: Aluminium
Q50. Mine explosions are mostly caused by mixing of Air & __________.
Ans -: Methane
300 General Science Questions Free Railways e-book
Q51. What is the compound used to in Nail polish remover?
Ans -: Acetone
Q52. Natural rubber is a polymer derived from _______.
Ans -: Isoprene
Q53. The coating on non-stick cookware is of ________.
Ans -: polytetrafluoroethylene (PTFE) – TEFLON
Q54. The Nuclear Fusion on the Sun’s surface result into formation of __________ Atoms.
Ans -: Helium
Q55. Organic Compounds are only soluble in _______.
Ans -: Non-polar solvents
Q56. ______ is also know as “FOOL’S GOLD”.
Ans -: Iron Pyrite
Q57. In an Oxidation process _________ happens.
Ans -: Loss of electrons
Q58. Oxides of metals are _______.
Ans -: Alkaline
Q59. Ozone is ________ in nature.
Ans -: Diamagnetic
Q60. The chemical composition of paper is that of a _________.
Ans -: Cellulose
300 General Science Questions Free Railways e-book
Q61. Paraffin wax is ________.
Ans -: Saturated hydrocarbon
Q62. In which type of Rocks is Petroleum (Fossil Fuel) is found?
Ans -: Sedimentary Rocks
Q63. _______ is also called White Gold.
Ans -: Platinum
Q64. Which is the purest form of Iron?
Ans -: Wrought Iron
Q65. Which Ore is used to extract Radium?
Ans -: Pitchblende
Q66. Solder is an alloy of _________.
Ans -: Tin and Lead
Q67. Which Radioactive Isotope is used in Cancer treatment?
Ans -: Cobalt – 60
Q68. _________ is the element common to all acids.
Ans -: Hydrogen
Q69. ______ is created by Alloying Iron and Chromium.
Ans -: Stainless Steel
Q70. The lustre of a metal is due to _________.
Ans -: Presence of free electrons
300 General Science Questions Free Railways e-book
Q71. Which Mineral element is found in chlorophyll?
Ans -: Magnesium
Q72. The most abundant element in the earth’s crust is –
Ans -: Oxygen
Q73. The term ‘catalysis’ was coined by _______.
Ans -: Jöns Jakob Berzelius
Q74. Which element is the primary reason for radioactivity found in human body?
Ans -: Potassium – 40
Q75. Germanium, an ultrapure metal is purified by which method?
Ans -: Zone refining
Q76. Tooth enamel is made up of _______.
Ans -: hydroxyapatite, a mineral compound of calcium and phosphate
Q77. Which gas is filled inside a Tube light?
Ans -: Mercury Vapour & Argon
Q78. _______ is an aqueous solution of Acetic acid.
Ans -: Vinegar
Q79. Which Vitamins are Water Soluble?
Ans -: Vitamin B complex & Vitamin C
Q80. Silver turns black (Tarnish) because of its reaction with _______.
Ans -: Sulphur
300 General Science Questions Free Railways e-book
Q81. Melting of ice can be prevented with the use of –
Ans -: Gelatin
Q82. A Bee Sting contains which Acid?
Ans -: Methanoic Acid
Q83. An Orange contains _________ Acid.
Ans -: Citric Acid
Q84. Etching of glass is done with the help of ________.
Ans -: Hydrofluoric acid (HF)
Q85. Which acid is used in soft drinks?
Ans -: Carbonic acid (H2CO3)
Q86. Silver Iodide is used as a ‘seed’ agent for making of –
Ans -: Artificial Rain
Q87. ______ is used as a catalyst for the synthesis of Sulphuric Acid by Contact Process.
Ans -: Platinum (Pt)
Q88. Vanaspati Ghee is synthesized with the help of which catalyst?
Ans -: Nickle (Ni)
Q89. Swelling of bread takes place because of –
Ans -: Carbon dioxide
Q90. Cigarette lighters contain ______ Gas.
Ans -: Butane
300 General Science Questions Free Railways e-book
Q91. Which gas is used in fire extinguisher?
Ans -: Carbon dioxide
Q92. ______ is termed as ‘Metal of Future’.
Ans -: Titanium
Q93. Safety matches are prepared using –
Ans -: Red Phosphorous
Q94. A Photoelectric cell contains ________ metal.
Ans -: Selenium
Q95. Zinc Phosphide is used as?
Ans -: Rat Poison
Q96. Which is the hardest substance found in human body?
Ans -: Tooth Enamel
Q97. Ozone is an _______ of Oxygen.
Ans -: Allotrope
Q98. Which Metal is naturally Anti-Bacterial?
Ans -: Copper
Q99. Which was the first element to be produced after Big Bang?
Ans -: Hydrogen
Q100. If you pour a handful of salt into a glass of water, the water level will _________.
Ans -: Go Down

Post a comment

0 Comments